Alzheimer hastalığı yalan mı?

  • Home
  • Alzheimer hastalığı yalan mı?
Alzheimer hastalığı yalan mı?
Yaşlılığın korkulu rüyası, günümüzün en çok araştırmaya konu olan hastalıklarından alzheimer, tıp dünyasında sorgulanır hale geldi.Abone ol

Yaşlılığın korkulu rüyası, günümüzün en çok araştırmaya konu olan hastalıklarından alzheimer, tıp dünyasında sorgulanır hale geldi. Kimi uzmanlara göre, bu hastalık aslında yaşlılıkla birlikte görülen hafıza kaybından başka bir şey değil ve ilaçlar da fayda etmiyor. Dünyaca ünlü nörolog ve yaşlılık bilimi uzmanı Peter Whitehouse da "Alzheimer hastalığının miti" isimli kitabıyla tartışmayı alevlendiren isim oldu. Ona göre alzheimer, yaşlılıkta görülen hafıza kaybından farklı değil. İsviçre'de iki nörolog Anne Claude Juillerat ve Martial Van de seo r Linden de bu teze destek verenlerden... "Alzheimer yok, sadece iyi yaşlanma ve kötü yaşlanma var" tartışmasına Türk uzmanlar da şöyle katıldı.

İlaçlar fayda etmiyor
Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog): Alzheimer 40-50 yaşlarındaki erken bunamadır. İlerki yaşlarda, beynin hücrelerinin fonksiyon kaybı anlamına gelir. Yaşlılık nedeniyle bazı insanlarda daha fazla beyin hücresi bozulabilir. Bazı insanların cildinin erken kırışması gibi. Ancak ölen beyin hücreleri yerine gelmiyor yani ilaçlar yararsız. Kesin teşhis koymak zor. MR'da çıkıyor ama bu yaşlılıktan mı, hastalıktan mı bilemiyoruz.

Herkese etkisi farklı
Prof. Dr. Nevzat Tarhan (Psikiyatrist): San Francisco'da bir matematik profesörü satrançta 8 hamle ötesini görebilirken bunun 5'e düştüğünü fark etmiş. Alzheimer'den şüphelenilmiş ama yapılan incelemede hiçbir belirtiye rastlanmamış. Ölümünden sonra yapılan otopside aslında ciddi alzheimer plağı olduğu saptanmış. Yani hastalarda beyne verdiği zarara göre hastalığın belirtileri ortaya çıkmıyor. Alzheimer bunamanın bir çeşididir, ancak her bunama da alzheimer değildir.

Her hasta alzheimer değildir
Doç. Dr. Cem Orhon (Beyin cerrahı): Beyinsel hasar gören bütün yaşlılara alzheimer teşhisi konuluyor. Üniversitelerden bile yanlış alzheimer teşhisi ile hastalar geliyor. Yaşlılık nedeniyle bazı hastaların beyninde hidrosefali yani beyin sulanması oluyor. Bu hastalara alzheimer teşhisi konulup ilaç veriliyor. Hiç işe yaramıyor, ikinci ya da üçüncü evrede yakalarsak beyin pili daha yararlı oluyor.

ELEŞTİRİLER
Kesin teşhis edilemiyor.
Beyindeki bozulma, yaşlılığın doğal sonucu mu bilinmiyor.
Alzheimer nedeniyle bozulan beyin her hastada başka bulgu veriyor.
İlaçlar çok etkili olmuyor.

İDDİALAR
İyi yaşlanma kötü yaşlanma vardır. Kötü yaşlananlarda alzheimer olur.
Bazılarının yüzünün erken kırışması gibi beyin yapısı daha erken bozulabilir.
Alzheimer'daki bulgular yaşlılığa bağlı fonksiyon kayıplarıdır.
İlaçlar yerine sosyallik ve beyin egzersizleri daha yararlıdır.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim