"Varyan Linear Hızlandırıcı" adını taşıyan cihazla dışarıdan uygulanan radyoterapi ile tümörlü doku grubuna belirli bir mesafeden radyasyon verilerek tedavi sağlanıyor.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Eray Karahacıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, tedavide sıralama v yerel seo e uygulanan yöntem şöyle:
"İlk olarak bilgisayarlı simülasyon yapılarak tümörle ilgili yer, büyüklük, hassasiyet gibi birtakım bilgiler toplanıyor. Bu verilerin aktarıldığı bilgisayarlı planlama cihazında, tümörlü ve çevredeki hassas dokularla organlar işaretleniyor ve tedavi dozları belirleniyor. Daha sonra linear hızlandırıcı devreye giriyor. Bu aşamada ise, üç boyutlu görüntüsü alınan tümörlü dokuya cihaz yoluyla uzaktan radyasyon veriliyor."
Sadece tümörü yok eden ve çevredeki zararsız dokuları etkilemeyen işlemin tamamen ağrısız olduğunu bildiren Prof. Karahacıoğlu, "Bu tedavi radyoterapi gerektiren tüm kanserli hastalarda ister büyük ister küçük tüm tümörlü dokuları yok etmek için uygulanabiliyor" diye konuştu.
Radyasyon onkolojisinde son 10 yıldır uygulanan bu tedavinin baş, boyun, meme, akciğer, mide, bağırsak, kalın bağırsak, prostat, rahim ağzı, vulva, vajina ve rahim kanserleri ile beyin tümörlerinde etkili olduğunu vurgulayan Karahacıoğlu, teknolojik gelişmelerin tedavide planlamaya yönelik işlemlerde kolaylık sağladığına işaret etti.
Bu cihazla yapılan tedavinin avantajlarından birinin de tedavilerin güvenilirliğinin kontrol edilmesi amacıyla dijital portal alınması olduğunu belirten Karahacıoğlu, "Radyasyon tedavisi uygulanacak hastadaki tümörlü bölgenin daha önce yapılan planlamaya uygun olup olmadığı bir kez daha bilgisayarlı görüntüleme sistemiyle kontrol ediliyor. Böylece tedavide daha yüksek başarı sağlanıyor" bilgisini verdi.
Kategori : SAĞLIK