GÜLŞAH ERDEM
İNTERNETHABER
ANKARA- CHP’nin doktor milletvekili Canan Arıtman, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “zorunlu olamadıkça sezeryan yapılamaz” diyerek, sezeryan kotası koymasına, tepki gösterdi. Arıtman ‘Sağlık Bakanı hekimliğini unutmuş, bu uygulama şantaja girer’ dedi.
SEZERYAN GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ
Arıtman, Sağlık Bakanının yaptığı açıklamalara tepki gösterdi ve ‘’Dokuz ay karnında bir bebeği taşıyan kadın, bebeğini nasıl doğuracağı ersağ nedir na karar verme hakkına sahip olmalı. Sezeryan oranları gelişmişlikle doğru orantılı olarak artar. Çünkü bir ülkenin sağlığa verdiği, insana verdiği önem arttıkça kadınların doğum sırasında ölme oranları da azalır. Buna bağlı olarak sezeryan ile doğum oranları da artar’’ diye konuştu.
‘KOTASI DOLAN HASTANEDE HASTA NE YAPACAK?’
Kendisinin de bir kadın doğum uzmanı olduğunu hatırlatan Arıtman, bu kota uygulamasının insanlığa ve doktorluğa sığmayacağını, bu durumun kadın haklarına ve kadın bedenine tahakküm olduğunu ileri sürdü. Arıtman, “’Sezeryan yapılması gereken bir hasta, sezeryan da kotası dolmuş bir hastaneye gittiğinde ne olacak? O hastane bu durumdaki bir kadını doğum yaptırmayacak mı?’’ dedi. Arıtman, sezeryan oranı yüksek hastanelerde, kadın doğum doktorlarına doğum dersi verildiğini, bu yaklaşımın onur kırıcı olduğunu söyledi.
"UGANDA MI OLALIM?"
Canan Arıtman, kısırlıktaki tedavilerin iyileştirilmesi ile sezeryan ile doğum yapma oranının arttığını, bu durumun kadın açısından çok iyi bir gelişme olduğunu belirtti. Arıtman, ABD’de sezeryan ile doğum yapma oranlarının yüzde 30-35 oranlarında olduğunu, Çin, Brezilya ve Arjantin’de bu oranların Türkiye’dekinden yüksek olduğunu, Uganda gibi gelişmemiş ülkelerde sezeryan oranlarının yüzde 5 olduğunu ama bu tip ülkelerde de doğum sırasında ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu vurguladı.
‘ AĞRISIZ DOĞUM TEŞVİK EDİLMELİ”
Arıtman, AKP’nin bu uygulamayı sağlığa ayırdığı bütçeyi azaltmak için yaptığını, bu uygulamanın tıbbi ve hukuki olmadığını ve yargıya gideceğini savundu. CHP’li vekil, sezeryan oranlarının azaltılması için kota koymanın hiçbir işe yaramayacağını, bu oranları düşürmenin, kadın doğum uzmanları ve gebelere ‘ağrısız normal doğum’u öğretmeden geçtiğini söyledi.
Kategori : GÜNCEL