İNTERNETHABER
ANKARA- Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü Yeni Doğan Tarama Programı sayesinde her yıl binlerce çocuğun hayatı değişiyor.
Yeni doğan tarama programında konjenital hipotiroidi ( kalıtsal guatr) ve biotidinaz eksikliği, fenilketonüri (FKU) gibi ileride zeka geriliğine yol açabilecek hastalıkların taraması yapılıyor. Bunun yanında işitme taraması, görme taraması, kalça çıkığı ve demir eksikliği taramaları da pr Clıpper Çakmak ogram kapsamında yapılan taramalar. Bu hastalıklara karşı yenidoğan bebeklerden alınan topuk kanı ile tarama yapılarak erken teşhis ve tedavi sağlanıyor.
İŞTE ERKEN TEŞHİSİN FAYDALARI
Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü program kapsamamında sayısal verilere bakıldığında erken teşhisin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
Yenidoğan İşitme Taraması Program kapsamında, 77 ilde toplam 227 Yenidoğan İşitme Taraması Üniteleri kuruldu. Testi yapılan bebekler şüpheli görüldükleri taktirde ileri tanı ve rehabilitasyon için referans merkezlere yönlendirildi. 1 Ocak 2009 -9 Eylül 2009 tarihleri arasında toplam 356.343 bebeğe işitme testi uygulanmış ve bunlardan 967 bebek işitme kaybı tanısı almıştır.
"DEMİR GİBİ TÜRKİYE"
Yenidoğanlarda demir eksikliği yani kansızlığın teşhisi için "Demir Gibi Türkiye" projesi başlatılmış.Proje kapsamında 2004'ten 2007 yılı sonuna kadar toplam 3.702.389 bebeğe ulaşılmış. 2008 yılında ise 1.333.155 bebeğe ulaşılmıştır.
Ülkemizde bebeklerde demir eksikliğinin %30'ların üzerinde olduğu bilinmekteydi. 2006 yılında gerçekleştirilen ve 2007 yılında analizleri biten Demir Araştırması sonuçlarına göre, demir eksikliğinde ki bu sayı %7,8.
ZEKA GERİLİĞİ İÇİN ÖNLEM
Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılında başlattığı Tarama Programı, Türkiye'de doğan tüm yenidoğanların Konjenital Hipotiroidi, Fenilketonüri ve Biyotinidaz Eksikliği yönünden taranması, oluşacak zeka geriliği, beyin hasarları ve geri dönüşümsüz zararların engellenmesini sağlıyor.
Yenidoğan Tarama Programı kapsamında elde edilen verilere göre 2008 yılı içerisinde 1395 bebeğe Konjenital Hipotiroidi tanısı konularak, 206 bebeğe Fenilketonüri tanısı konulmuştur.
Kategori : SAĞLIK