6 Ocak 2010'da Meclis Alt Komisyonu'nda görüşülecek tasarıyla vatandaş daha ucuz sebze meyve tüketebilecek.
Aracıları kaldıran düzenlemeyle üreticiler semt pazarlarında kendileri ürün satabilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Üreticilerin, kendi ürettikleri malları doğrudan tüketicilere satabilmesi amacıyla, semt pazarlarında toplam satış yeri sayısının en az yüzde 10'unun üreticilere tahsis edilecek." dedi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ergün, Türkiye'de sebze ve meyve ticaretini yeniden düzenlemek amacıyla hazırlanan 'Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın tamamlandığını belirtti. 6 Ocak 2010 tarihinde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülmeye başlanac google adwords ak tasarıyla gelen yenilikleri anlatan Ergün, "Türkiye'de 2008 yılı sebze üretim miktarı yaklaşık 27.2 milyon ton, meyve üretim miktarı ise yaklaşık 15.6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Toptancı hal fiyatları baz alındığında bu miktarlara ilişkin yıllık toplam işlem değeri yaklaşık 40 milyar TL'dir." diye konuştu.
SEBZE MEYVE HALLERİ REKABETİ ÖNLÜYOR
Sebze meyve sektöründe kayıt dışılık oranı yaklaşık yüzde 70'ler oranında olduğunu vurgulayan Bakan, malların haller üzerinden pazarlanma zorunluluğunun da sektörde serbest rekabeti olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Hallerde laboratuar ve soğuk hava depoları bulunmadığı için malların yaklaşık yüzde 25'inin zayi olduğunu belirten Ergün, sebze ve meyvelerin gıda güvenliği ve izlenebilirliğinin sağlanmasına imkan veren mekanizmaların bulunmadığını ifade etti. Ergün, bütün bu sorunları çözerek, "72 milyon vatandaşın ve bütün tarafların haklarını adil bir şekilde yeniden düzenlemek suretiyle, 'tarladan sofraya kadar güven duygusu' oluşturmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.
Sebze ve meyvelere 'ürün künyesi' verileceğini dile getiren Ergün, pazar yerleri ve semt pazarlarıyla ilgili düzenlemeler yapacaklarını ifade etti. Hal Kayıt Sistemi'nin uygulama alınmasıyla sektördeki kayıt dışılığın azalacağını vurgulayan Ergün, düzenlemeleri sıraladı. Toptancı hale bildirilmek kaydıyla toptancı hal dışında da alım satım yapılabileceğini aktaran Ergün, ticarete serbestliğin getirileceğine işaret etti. Sanayi Bakanlığı bünyesinde elektronik ortamda merkezi hal kayıt sisteminin kurulacağını söyleyen Ergün, sebze ve meyvelerin miktar ve fiyatlarına ulaşılacağını aktardı. Semt pazarlarının modern bir yapıya kavuşturulacağını tüketicilere daha düzenli ve hijyenik bir ortamda alış veriş yapılacağına dikkat çeken Ergün, bu çerçevede belediyelerin yetkili kılınacağını ifade etti.
TÜKETİCİ TARLADAN DOMATES BİBER ALABİLECEK
Üreticilerin, tarladaki malını doğrudan tüketicilere satabilmesi amacıyla düzenleme yapıldığını ifade eden Bakan, "Semt pazarlarında toplam satış yeri sayısının en az yüzde 10'unun üreticilere tahsis edilecek. Üretici örgütlerinin rüsum ödemeksizin toptancı hal içinde ve dışında toptan olarak vergi mükelleflerine satış yapabilmelerine imkan sağlanması ve bu doğrultuda üreticilerin örgütlenmelerinin teşvik edilecek. Üreticiler ile meslek mensupları arasında veya meslek mensuplarının kendi aralarında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezleri ile gerekli görülen ilçe merkezlerinde hal hakem heyetlerinin oluşturulacak. Malların izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla ürün künyesi uygulaması getirilmesi." değerlendirmesini yaptı.
Kategori : GÜNCEL