2008 yılında yapılan Kanuni düzenlemelerin ardından 01.08.2008 tarihinden başlanarak 2022 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Vatandaş memnuniyetini arttırmaya yönelik değişikliklerle birlikte daha önce 1- 2 yıl kadar sürebilen aylık bağlama işlemleri, bu düzenlemeler sonucunda başvuruların Kurumumuza ulaşmasından itibaren 30 günlük bir süreye düşürülmüştür. Bürokrasinin azaltılmasına yönelik gerçekleştirilen değişiklikler aşağıda özetlenmektedir:
· Bürokratik süreçleri uzatan sağlık kurulları kaldırılmıştır. Aylık bağlamalarda, il veya ilçe idare kurullarının alacakları muhtaçlık kararları ile birlikte kanunun gerektirdiği hallerde yetkili ilinois seo hastanelerden alınan sağlık kurulu raporları esas alınmaktadır.
· PTT ile protokol imzalanarak, Haziran 2008 döneminden itibaren PTT şubelerinden aylıklar ödenmeye başlanmıştır.
· Aylık hakkından yararlananlara verilen tanıtım kartı kaldırılmıştır. Hak sahipleri T.C Kimlik numaraları ve geçerli bir kimlik kartı ile aylıklarını alabilmektedirler.
· İlgililerden gereksiz bürokrasinin azaltılması amacıyla bakım ilişkisi beyan belgesi ve kontrol muayene taahhütnamesi istenmesi uygulaması kaldırılmış bunun yerine başvuru formunun dilekçe kısmında yeni bir düzenleme yapılmıştır.
· Muhtaç olmadığına karar verilenler ile vücut fonksiyon kaybı oranı %40’ın altında kalanların belgelerinin İl/İlçe İdare Kurulları tarafından Kuruma gönderilmemesi sağlanmıştır.
· Özürlü olup bir işte çalışmaya başlayarak aylığı kesilmesi gerekenlerden, bir takvim yılı içinde toplam süre olarak bir ödeme dönemini aşmayan (90 gün) çalışması bulunanlar hakkında aylık kesme işlemi yapılmamaktadır.
· Özürlülerin 18 yaşını tamamlamasından sonra kendi adına aylık talep etmesi durumunda tekrar sağlık kurulu raporu istenmemektedir.
· İlgililerden istenen İş Kurumu kayıt belgesinin, İş-kur alt yapısı oluşturulduktan sonra vatandaş adına kurum tarafından sisteme girilebilmesi ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır.
· Müracaatların kabulü ve aylık bağlanması işlemleri, teşkilatlanmanın tamamlanmasından sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından yerine getirilecek, yerinde aylık bağlanarak posta masrafı ve personel tasarrufu sağlanacaktır.
Tüm bu düzenlemelerin yanısıra, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, sosyal yardımlar için ortak bir veri tabanı kullanarak, hak sahipliği araştırmaları yapılmadan, kişi beyanına dayanılarak hak sahiplerine maaş bağlamayı hedeflemektedir. Kurulacak sistem sayesinde bürokratik işlemlerde ciddi bir azalma sağlanması hedeflenirken, mükerrer ödemelerin de önüne geçilmiş olacaktır.
2022 sayılı kanun kapsamında yapılan düzenlemeler ve mevzuat değişiklikleri ile aylık bağlanma süreci 1 yıldan 1 ay gibi kısa bir süreye indirilirken, yapılan düzenlemeler ile devlet yılda yaklaşık 15 milyon TL tasarruf sağlamıştır. Aylık bağlama prosedürleri ve iş akış süreçleri revize edilerek aylık bağlanma sürelerinin daha da kısaltılması, 15 gün gibi bir süreye indirilmesi hedeflenmektedir.
Kategori : GÜNCEL