Siz sucuk yediğinizi mi sanıyorsunuz

  • Home
  • Siz sucuk yediğinizi mi sanıyorsunuz
Siz sucuk yediğinizi mi sanıyorsunuz
Sucuğun ortalama maliyeti 15 TL, peki piyasada 2 TL'ye satılan sucuk nasıl üretiliyor?Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, döner, geleneksel sucuk, pastırma ve kavurmanın da dahil olduğu et ürünleri tebliğinde değişikliğe hazırlanırken, ideal sucuğun ortalama maliyetinin 15 lirayı bulduğu ancak piyasada kangalı 2 liradan satılan sucukların bile bulunduğu bildirildi.

Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Atakan Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlığın, et ürünleriyle ilgili değişiklik için hazırladığı taslağı görüşe açtığını, önümüzdeki günlerde odanın da görüş ve önerilerinin alınacağını söyledi.

vajinismusta hipnoz tedavisi Taslağa ilk bakışta teknik olarak ciddi bir sorun görülmediğini ifade eden Günay, tebliğ sayesinde halkın sağlıklı et ürünü tüketmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Piyasada satılan birçok sucuğun sakatat ve soya gibi ürünlerden yapıldığını dile getiren Günay, şunları kaydetti: "Et ürünlerini mevzuatlara göre üreten firmalara sözümüz yok. Ancak, özellikle yoksulun talebini karşılamak adına yapılan ucuz sucuklar sağlığı tehdit ediyor. İdeal sucuğun ortalama maliyeti 15 lirayı buluyor. Bu maliyete, içine katılan et, baharat, katkı maddeleri, hijyen, işçilik, depolama, taşıma ve tüketiciye ulaştırma gibi birçok girdi dahil ediliyor. Buna rağmen piyasada kangalı 2 liradan satılan sucuklar var. Kilosu 6-7 liradan sucuk satılıyorsa kesin bir sorun var demektir. Nasıl ve nerede üretildiği, içinde ne olduğu belli değil. Bu ürünlerin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor."

- "İSTEDİĞİNİZ KADAR DEĞİŞİKLİK YAPIN" -

Yapılacak değişiklikle sucuk gibi et ürünlerinin tanımının tam olarak yapılacağını ifade eden Günay, şunları kaydetti: "Burada sucuğun ana bileşenleri sıralanıyor ve buna göre üretim yapılması isteniyor. Tebliğ ve mevzuatla ideal formülasyonu getirmekle iş bitmiyor. Önemli olan üretim yeri ve piyasanın denetlenmesinin sağlanmasıdır.

Özellikle et ve süt ürünleri ile içeceklerin çok sık denetlenmesi gerekiyor.

Bunlar çabuk bozulabilen ürünlerdir. İdeal saklama koşullarında bekletilmezse, soğuk ortamda tutulmazsa çabuk bozulabilen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ürünlerdir. Siz istediğiniz kadar değişiklik yapın, kurallar koyun, yeterli denetim sağlanmazsa piyasada kangalı 2 liradan sucuk satışı devam eder.

Denetimlerin istenilen seviyede olması için özellikle gıda mühendisleri istihdam edilmelidir. Laboratuvar alt yapılarının iyileştirilmesi de gerekiyor. Mevcut personel ve laboratuvar alt yapısı ise denetim yapmak zor."



Kategori : SAĞLIK
Whatsapp İletişim