Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Vural Savaş, Fazilet Partisi kapatma davasında mahkemeye Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan ve o zaman Meclis Başkanvekili olan Yasin Hatipoğlu’nun telefon dinleme kayıtlarını ‘nereden geldiğini gizli tutarak’ sunmuş, 27 Ekim 1999 tarihinde de MGK öncesi açıklamalarda bulunarak, “Hâkim kararı olmadan telefonlar dinlenebilmeli, mektuplar incelenebilmelidir” şeklinde konuşmuştu.
Savaş’ın, 27 Ekim 1999 senesinde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına 24 saat kala yaptığı açıklamalar, Türkiye’nin gündemi kokulu taş ne bomba gibi düşmüştü. Savaş, irtica tehlikesinin arttığını iddia etmişti.
Başsavcı Savaş; irtica ve teröre karşı çok sert tedbirler alınması gerektiğini, Cumhuriyet’e sahip çıkmanın tam zamanı olduğunu ve bu iş yarına bırakılırsa çok geç olacağını söylemişti. Ayrıca, kanun ve polis mevzuatının Almanya’daki gibi olması gerektiğini savunan Savaş, “Hâkim kararı olmadan telefonlar dinlenebilmeli, mektuplar incelenebilmelidir. Terörle mücadelede İngiltere örnek alınmalı. Sansür dâhil, terör mahkûmları askerî cezaevlerine konulmalıdır. İrtica tehlikesinin giderek arttığı göz önüne alınarak, TCK’nın kaldırılan 163 maddesinin bir benzeri gündeme mutlaka getirilmelidir” dediği basına yansımıştı.
SENE 2009, SAVAŞ’IN AÇIKLAMASI: “DİNLEMELER YASAYA AYKIRI”
Başsavcı Vural Savaş, “Telefonlar, mahkeme kararı olmadan dinlenebilmelidir..” sözünün üzerinden 10 yıl geçtikten sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şubesi’nce düzenlenen “Lozan’dan Lozan’a isimli panelde, dinlemeler hakkındaki görüşünün tam zıddı ifadeler kullandı. Savaş, dinlemeler Ergenekon Terör Örgütü’ne yönelik yapılınca değerlendirmesini şöyle değiştirdi: “Şu anda Türkiye bir korku imparatorluğu haline geldi. Nasıl geldi? O özel yetki verilen hâkim, savcılar ne Anayasa dinliyorlar, ne yasa dinliyorlar. Bu yüzden geldi. Türkiye'yi dinleme yetkisinin yasaya aykırı olduğunu Yargıtay kabul etti. Delil olarak kullanmaya çalışıyorlar. Tutuklama kararları yasaya aykırı deliller kullanılarak veriliyor. Gizli tanıklar diye PKK'lılar kullanılarak en şerefli askerlerimiz lekelenmeye çalışılıyor. Ya kardeşim bunların iddianamesi baştanbaşa suç. Özel hayatın gizliliğini ihlâlden, iftiradan.”
27 Ekim 1999 günü Hürriyet gazetesinin manşetinde olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, ‘Telefon dinlemeleriyle’ ilgili görüşünü açıkça beyan etmişti. Aynı savcının aradan 10 sene geçtikten sonra dinlemelerin ‘yasaya aykırı’ olduğunu beyan etmesi, manidar bulundu.
Kaynak: Vakit
Kategori : GÜNCEL