Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasını değerlendirme fırsatını bulamadığını söyledi. Çiçek, "iktidarları vatandaşın iradesi belirler. Bunu dışında hiçbir çabayı kabul etmemiz mümkün değil. Bu çağda bundan farklı çabalar çağ dışı çabalardır" dedi.
İşte Çiçek’in Bakanlar Kurulu sonrası bir açıklamalarından satır başları:
- Benim başkanlığımda Adalet, İçişleri ve Maliye bakanlıklarından oluşan bir komisyon ve STÖ’lerin katılacağı bir yürütme kurulu oluşturulmaktadır. Böylelikle saydamlığın arttırılması ve yolsuzlukla mücadelenin daha kararlı sürdürülmesi hedeflenmektedir.
- En büyük yolsuzluk alanlarından biri olarak zikredilen akaryakıt kaçakçılığı. Bu önemli bir istanbul seo uzmanı konuydu. Burada marker uygulaması ve mevzuatın basitleştirilmesini gündeme getirdik.
3 alanda daha, daha etkin çalışma yapacağız. Bunlardan ilki önlemeye yönelik tedbirlerdir. Bunların içinde birincil ve ikincil mevzuat düzenlemeleri olacaktır. İkincisi alınan bu tedbirlerin belli bir müeyyideye bağlanması lazım. Önlemeye yönelik tedbirler içinde anayasal ve yasal düzenlemeler yapılacaktır.
Üçüncüsü yolsuzlukla mücadele bir mevsimlik iş değildir. Yazın yapıp kışın bırakacak değiliz. Birçok tedbirin eşzamanlı ortaya konulması ihtiyaca göre yeni tedbirlerin konulması gerekir.
Toplumun her kesiminde bu konuda bir işbirliğine girmemiz gerekir. Bu alanda özel ve kamu sektörünün, teker teker vatandaşların ve STÖ’lerin çaba ve gayret içinde olması gerekir.
SORU & CEVAP
SORU: Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklama sizi tatmin etti mi?
Toplantıdan yeni çıktığım için değerlendirme şansım olmadı. Türkiye demokratik bir ülkedir. Eksiği olabilir. Ama demokrasi bir temel tercihtir. Hedefimiz Türkiye’de demokrasiyi daha da kurumsallaştırmaktır.
Bunun da yolu iktidarları vatandaşın iradesi belirler. Bunu dışında hiçbir çabayı kabul etmemiz mümkün değil. Bu çağda bundan farklı çabalar çağ dışı çabalardır. Türkiye’de hukuk işliyor, işleyecektir. Bunları değerlendirmesi gereken makamlar bunları değerlendirecektir.
Hiçbir organ kaynağını anayasadan almayan bir yetkiyi kullanamaz. İlgili bakan arkadaşımız bunu değerlendirir.
Biz bugüne kadar Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda birçok karar aldık.
SORU: Milletvekilliği dokunulmazlığı konusunda değişiklik olacak mı?
Milletvekillerini yolsuzluk yapan insanlar olarak algılamak büyük haksızlık.
Bin defa ifade ettik. Milletvekilliği dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığıdır. Yasama görevi bittiği zaman o kişinin dokunulmazlığım da sona eriyor.
2002 ‘de 55 kişi dışında millet milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırdı. Sonuçta ne oldu gördük.
Yolsuzluk denince akla milletvekilinin gelir olması fevkalade rahatsız edici bir durumdur.
Kim yanlış yapıyorsa bunun hesabını vermelidir. Anayasa başta olmak üzere gerekiyorsa bunları hepsi değişebilir.
Anayasa değişsin diyoruz. Ama bakın bir tanesi hiç yokuz diyor.
ERMENİ PROTOKOLÜ KONUSU
Bugün bir değerlendirme yapmadık. Dışişleri Bakanlığımız bir açıklama yaptı.
Ermenistan bu protokollerin fayda getireceğine inanıyorsa ve samimiyse bu yönde bir açıklama yapmalı.
Kategori : POLİTİKA