Milli Piyango'nun yılbaşında vereceği büyük ikramiye olan 30 milyon lira, zengin veya yoksul milyonlarca kişinin hayallerini farklı şekilde süslüyor.
Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişi için piyasaya sürdüğü biletlerin satışları sürerken milyonlarca vatandaş büyük ikramiyenin hayalini kuruyor.
Bazı vatandaşlar kendilerince uğur saydıkları çeşitli yöntemleri denerken bazıları ise "Nasıl olsa bana çıkmaz" diye düşünse de bilet alıyor.
Merkez Bankası verilerine göre, 200 TL'lik banknotlar halinde verilmesi durumunda 169.5 kilogram ağırlığında olan 30 milyon TL, çeşitli kesimlerden kişilerin hayallerindeki farklılıkları da ortaya koyuyor.
Bursa, Balıkesir ve Yalova'da yoksul, işsiz, esnaf, spor kulübü yöneticisi, iş adamı, sanayici ve yerel yöneticilere yöneltilen "30 milyon lira size çıksa ne yaparsınız?" sorusuna verilen yanıtlar bu farklılığı gözler önüne seriyor.
Dar gelirli veya işsizler 30 milyon liranın hayalini kurmakta bile zorlanırken sanayici ve iş adamlarının ilk aklına gelen şey parayı yatırıma harcamak.
İşsizin 30 milyon hayali
İnşaat sektöründeki daralma nedeniyle yaklaşık 1 yıldır işsiz kalan 3 çocuk babası Suat Kucur, 150 lira olan, 70-75 metrekarelik ev kirasını 5 aydır ödeyemediklerini söyledi. Kucur, 30 milyon liranın kendisine çıkması durumunda ilk işinin 4 yaşındaki çocuğunun görmeyen gözünü tedavi ettirmek olduğunu belirterek, "Oğlumun sağ gözüne 2 yıl önce bıçak saplanmıştı. O günden bu yana maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavi ettiremedik. 30 milyon liram olsa hemen yurt dışına çıkar oğlumun gözünün görmesi için ne gerekiyorsa yaptırırdım. Çok büyük para, neler yapılmaz ki her şey yapılır ama gerçekten söylüyorum 30 milyon liranın hayalini kurmak çok zor" dedi.
Emeklilik hayali
Aylardır işsiz olan Tahsin Öztürk de işinden patronunun para vermemesi nedeniyle tartışarak ayrıld arkansas seo ığını ifade ederek, "2 çocuğum var. Baba evinde yaşıyoruz. Böyle büyük ikramiyeler bize çıkmaz ama çıkarsa sigortamda 4 yıllık açığımı kapatıp emekli olurdum. Başka neler yapılır bilmiyorum ki. Emeklilik dışında başka hayal kuramıyorum" diye konuştu.
Yaklaşık 7 ay önce işten çıkarıldıktan sonra tatlı satarak geçimini sağlamaya çalışan Yusuf Karataş ise cebinde 1 lira olmadan dolaştığını, bu nedenle 30 milyon liranın büyüklüğünü tahmin edemediğini söyledi. İkramiye çıkması durumunda ilk işinin garibanlara yardım etmek olacağını kaydeden Karataş, kalanıyla kendi ihtiyaçlarını gidereceğini bildirdi.
Kabinli traktör ve tosun
Yalova'da traktör şoförlüğü yapan Bahattin Yapıcı, 30 milyon liranın çıkması durumunda kendisine kabinli traktör alacağını belirterek, "Bankaya para yatırmam, iş kurarım. Memlekete giderim, Tokat'a. Tosun alır hayvancılık yaparım. En azından kendi işim olur" dedi.
Emekli Muhittin Çetin ise paranın 5 milyon lirasını Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) bağışlayacağını, 5 milyon lirasını askeriyeye vereceğini ifade ederek, "Evlenmemiş çocuklarım var, onlara birer ev alacağım, kalanı da fakir fukaraya dağıtırım" diye konuştu.
Depremzedenin hayali ev
Yalova'da Çağdaş Yaşam Prefabrikleri'nde kalan ev kadını Meryem Özkara, 2,5 aylık bebeğiyle 17 Ağustos Marmara Depremi'nde 3 saat enkaz altında kaldığını söyledi.
Ölümle savaştıktan sonra hayata tutunabildiğini belirten Özkara, şunları kaydetti: "İlk eşimi kaybettim. İkinci evliliğimi yaptım. 5 çocuk sahibiyim. İkinci eşim özürlü. 30 milyon lira bana çıksa öncelikle ev alırım. Bir kısmını SHÇEK'e, bir kısmını özürlülerle ilgili yararlı şeylere harcarım. Daha sonra çocuklarımın okumasını sağlarım. Maddi açıdan zorluk çektiğimiz için Çağdaş Yaşam Prefabrikleri'nde kalıyoruz. Burada çok sayıda özürlü insan var. Bu kişiler için de müstakil ev yapardım."
Engelli Mustafa Cenk de 30 milyon liranın çıkması durumunda kendine engelli arabası alacağını ardından iş kuracağını bildirdi.
Kahvehaneci çay borçlarını silecek
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde kahvehane işleten İsmail Can, son dönemlerde herkesin çayları veresiye içtiğini belirterek, "1 yıllık borcu olan bile var. Büyük ikramiye bana çıksa vatandaşların çay borçlarını silerim, garibanlara yardım ederim. Erişemeyeceğimiz paranın hiç hesabını yapmadık, bu yüzden hayali oldukça zor" dedi.
Osmangazi'nin Yunus Emre Mahallesi muhtarı Sevinç Mutlu da Bağ-Kur'a borçlu olduğunu kaydederek, "Bu borcu kapatıp hemen emekli olurdum. Önce geleceğimi garanti altına alır, ardından yoksullara yardım ederdim ve kendime yapabileceğim bir iş kurarım" diye konuştu.
Yalova'da minibüsçülük yapan Zafer Üzüm ise önce borçlarını ödeyeceğini, daha sonra aracını yenileyeceğini söyledi. Vatandaşlar için hayırlı işler yapmaya çalışacağını ifade eden Üzüm, zor durumda kalanların imdadına yetişeceğini kaydetti.
Belediyenin borçlarını ödeyecek
Yalovaspor Kulübü Başkanı Alaaddin Bilgi, 30 milyon liralık ikramiyenin çıkması halinde kent sakinlerinin Yalovaspor'u Turkcell Süper Lig'de görebileceğini belirterek, "Takımı Süper Lig'e taşırım. Yalova Atatürk Stadı'nı kiralarım. 30 milyon liranın tamamını Yalovaspor için feda ederim" dedi.
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise ikramiyenin kendisine çıkması durumunda yaşantısında ciddi bir değişiklik olmayacağını kaydederek, "Çocuklarım için hayat standartları daha iyi olacak şekilde kullanırım. Belediyeye çıkarsa bütçemiz 2 katına çıkar. Borcu olan bir belediyeyiz. Hiç bunu düşünmemiştim. Arkadaşlara söyleyeyim belediye adına piyango alsınlar. Çıkar inşallah. Belediyenin daha çok ihtiyacı var" diye konuştu.
Yalova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kenan Dağcı da büyük ikramiyenin çıkması halinde Yalova'da "Türkiye Barış Araştırmaları Merkezi" kuracağını, bu merkezle Türkiye'deki iç barış, bölgesel barış ve dünya barışı için hizmet etmek istediğini ifade etti.
Doç. Dr. Dağcı, 30 milyon liranın özel yaşantısını etkilemesini istemediğini belirterek, "Şu anki hayatımdan memnum. Böyle ekonomik değişiklikler hayatınızı değiştirir. Böyle bir değişikliğe açık değilim" dedi.
Vali kendine gelmeye çalışacak
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ise bugünün şartlarında çok büyük olan bu parayı önce bankaya koyup daha sonra kendine gelmeye çalışacağını söyledi.
Anlamadığı işe asla girmeyeceğini ifade eden Arslan, bürokratik hayatına devam edeceğini, sosyal sorumluluk gereği paranın belli bir bölümünü toplum yararına, Balıkesir halkı için kullanacağını bildirdi.
Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı da yatırım yapacağını, üretime yönelik yatırımın yapılmasının hayırların en büyüğü olacağını söyledi. Yırcalı, yatırımla hem ülke ekonomisinin kazanacağını hem de onlarca kişiye ekmek kapısı açılacağını kaydetti.
Patronlar yatırım yapacak
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker de oldukça büyük para olan 30 milyon liranın hayalini kurmanın çok zor olduğunu belirtti.
Böyle bir parayı üreten ve yatıran biri olarak kenarda tutmayacaklarını ifade eden Parseker, "Yatırıma aktarırım ki istihdam yaratılsın. Bankaya bile yatırılsa ekonomiye girecektir ama ben hemen yatırım yapardım. İnşallah bu para girişimci insanlara çıkar ve yeni yatırımlar yaparlar" dedi.
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula da hiç düşünmeden sanayi alanında yatırım yapacağını vurgulayarak, işini büyütmek için projeler geliştireceğini bildirdi.
Yat ve kat almak yerine üretime dayalı yatırımlara yöneleceğini kaydeden Kula, ülke ekonomisine ve istihdama katkıda bulunmaya çalışacağını, böylece daha hayırlı bir iş yapmış olacağını söyledi.
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Özel ise paranın bir kısmıyla Yalova'ya faydalı olabilecek bir eğitim projesini hayata geçireceğini kaydetti.
Okul, yüzme havuzu yaptırmak istediğini ifade eden Özel, "Kendim ve benden sonraki jenerasyon için değerlendirme yaparım" diye konuştu.
Kategori : GÜNCEL